Odcinek 2

Tytuł odcinka: Polskie wędliny
Gość: Kazimierz Bielski i Józef Malinowski
Potrawa 1
Biała kiełbasa z maślakami
Składniki:
•    300g obranych maślaków
•    400g białej surowej kiełbasy
•    4 liście laurowe
•    2 ząbki czosnku
•    1 cebula
•    2 łyżki owoców nasturcji
•    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
•    1 łyżka masła
•    sól,  pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.     Wrzątek doprawiamy liśćmi laurowymi, dokładamy surową białą kiełbasę, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
2.    Maślaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w większe kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
3.    Na patelnie wylewamy odrobinę oleju, dorzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Dokładamy pokrojone maślaki i owoce nasturcji, dusimy przez 5 minut, doprawiamy solą. Potem dokładamy kwaśną śmietanę i masło. Dusimy dalej kilka chwil.
4.    Do sosu wkładamy pokrojoną w plasterki ugotowaną białą kiełbasę. Podajemy w miseczkach, możemy przybrać kwiatami nasturcji.

Potrawa 2
Wędzony półgęsek z szafranowym sosem z jabłek
Składniki:
•    100g wędzonego półgęska
•    1 szklanka octu winnego
•    1/2 szklanki cukru
•    szczypta szafranu
•    2 twarde jabłka
•    1/2 cebuli
•    1 łyżka owoców nasturcji
•    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
•    liście sałaty rzymskiej i kwiaty nasturcji do dekoracji
•    kilka świeżych malin
•    sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Do nagranego naczynia wrzucamy cukier i dolewamy ocet, kiedy ocet zacznie wrzeć dokładamy szafran.
2.    Obrane jabłka, kroimy w kostkę 1 x 1 cm, dokładamy do sosu wraz z pokrojonymi owocami nasturcji i pokrojoną w kostkę cebulą. Całość dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę, aż sos stanie się gęsty i szklisty.
3.    Półgęsek kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, kładziemy liście sałaty rzymskiej, płatki kwiatów nasturcji, polewamy oliwą wymieszaną z natką pietruszki, dorzucamy maliny i obkładamy gęstym sosem z jabłek. Resztę sosu przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Dobra rada: w ten sam sposób możemy podać inną podobną wędlinę, na przykład kindziuka czy szynkę dojrzewającą.


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 2

Tytuł odcinka: Polskie wędliny
Gość: Kazimierz Bielski i Józef Malinowski
Potrawa 1
Biała kiełbasa z maślakami
Składniki:
•    300g obranych maślaków
•    400g białej surowej kiełbasy
•    4 liście laurowe
•    2 ząbki czosnku
•    1 cebula
•    2 łyżki owoców nasturcji
•    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
•    1 łyżka masła
•    sól,  pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.     Wrzątek doprawiamy liśćmi laurowymi, dokładamy surową białą kiełbasę, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
2.    Maślaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w większe kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
3.    Na patelnie wylewamy odrobinę oleju, dorzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Dokładamy pokrojone maślaki i owoce nasturcji, dusimy przez 5 minut, doprawiamy solą. Potem dokładamy kwaśną śmietanę i masło. Dusimy dalej kilka chwil.
4.    Do sosu wkładamy pokrojoną w plasterki ugotowaną białą kiełbasę. Podajemy w miseczkach, możemy przybrać kwiatami nasturcji.

Potrawa 2
Wędzony półgęsek z szafranowym sosem z jabłek
Składniki:
•    100g wędzonego półgęska
•    1 szklanka octu winnego
•    1/2 szklanki cukru
•    szczypta szafranu
•    2 twarde jabłka
•    1/2 cebuli
•    1 łyżka owoców nasturcji
•    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
•    liście sałaty rzymskiej i kwiaty nasturcji do dekoracji
•    kilka świeżych malin
•    sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Do nagranego naczynia wrzucamy cukier i dolewamy ocet, kiedy ocet zacznie wrzeć dokładamy szafran.
2.    Obrane jabłka, kroimy w kostkę 1 x 1 cm, dokładamy do sosu wraz z pokrojonymi owocami nasturcji i pokrojoną w kostkę cebulą. Całość dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę, aż sos stanie się gęsty i szklisty.
3.    Półgęsek kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, kładziemy liście sałaty rzymskiej, płatki kwiatów nasturcji, polewamy oliwą wymieszaną z natką pietruszki, dorzucamy maliny i obkładamy gęstym sosem z jabłek. Resztę sosu przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Dobra rada: w ten sam sposób możemy podać inną podobną wędlinę, na przykład kindziuka czy szynkę dojrzewającą.